09 abril
ERASMUS

Laia Bras, estudiant de Cicles Formatius explica el valor afegit d’ERASMUS+

Laia Bras, estudiant del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Integració Social.

El 17 de febrer de 2024 vaig iniciar l’aventura d’Erasmus+, com estudiant del Cicle Formatiu Superior d’Integració Social de Stucom Còrsega. Aquesta començava amb nervis, ja que era la primera vegada que estava a la ciutat de Dublín. A més, era la primera experiència compartint pis amb tres nois: dos de Madrid i un de Galícia. He tingut sort que tots ells m’han acollit de manera molt positiva, i hem acabat formant una petita família.

Les pràctiques ocupen una part important de la meva estada. Com a estudiant d’integració social, tinc l’oportunitat de treballar en una escola amb nens de 4 a 5 anys amb autisme. Tot i que al principi va ser complicat, ja que mai havia treballat amb nens tan petits, ara, després de cinc setmanes, les coses han millorat considerablement. Hem establert rutines i horaris i conec millor els nens i les intervencions resulten més senzilles.

El que m’agrada especialment d’aquestes pràctiques és la varietat de tasques que realitzo. Van des de l’entrada a l’escola amb els nens més petits fins a l’assistència individual (“one on one”) amb cada professor, on treballem les habilitats de comunicació utilitzant recursos com pictogrames físics, digitals o la llengua de signes irlandesa.

Després del temps de descans, on els nens es reuneixen per menjar, i posteriorment, fem ús de la taula sensorial, experimentant amb diferents elements com escuma d’afaitar o, en aquesta setmana, amb aigua.

Finalment, passo a l’aula ordinària amb nens de 8 a 9 anys, on dono suport als alumnes amb més dificultats d’aprenentatge i reforço la lectoescriptura.

A nivell personal, ha estat una experiència que m’ha ajudat a despertar, superar la vergonya i connectar amb persones noves. Pel que fa a nivell professional, destacaria especialment la creació de contactes per a futures oportunitats, tant en l’àmbit personal com en el professional. A més, ha estat una experiència valuosa per enriquir el meu currículum, especialment perquè ha tingut lloc a l’estranger. Això és especialment rellevant en el context de l’educació especial, ja que l’adquisició de noves metodologies de treball és fonamental per millorar la pràctica docent.

Respecte a l’idioma és cert que al principi, l’accent tan peculiar d’Irlanda suposava un desafiament considerable, especialment durant les primeres setmanes. En aquell moment, em resultava complex entendre amb claredat el que es deia en les converses quotidianes. No obstant això, amb el pas del temps i la pràctica, he notat una millora en la meva capacitat de comprensió.

El meu consell principal per a futurs estudiants ERASMUS+ és que en l’àmbit professional, destacaria la importància de mostrar iniciativa i estar molt atents al que fan els companys. És fonamental preguntar sense por el perquè d’algunes tasques i no donar res per fet. A més, és crucial establir bones relacions amb els companys, especialment amb aquells que poden avaluar-nos o tenen influència dins de l’empresa, per tal de garantir una valoració positiva del nostre treball.

Pel que fa a un consell a nivell personal, suggeriria planificar amb antelació i preparar l’arribada a un nou lloc. Això inclou investigar llocs d’interès per visitar, unir-se a grups de WhatsApp o seguir comptes d’Instagram de persones que ja viuen a la zona per facilitar la integració i fer nous coneixements. A més, participar en esdeveniments culturals com concerts o teatres sols pot ser una excel·lent manera de conèixer persones noves.

Per exemple en el meu cas, he establert una bona relació amb les veïnes de dalt de la residència, tres noies asturianes, que m’han inclòs com una més del pis. Juntes, compartim la majoria dels nostres plans, com anar a partits de rugbi, celebrar el Dia de Sant Patrick’s, visitar museus i explorar la ciutat.

També gràcies a les pràctiques vaig conèixer a la Klara, una noia Alemanya amb la que he compartit diverses visites a museus, òperes, als cinemes, teatres i restaurants.

Quant a Dublín, és important destacar que, malgrat ser una ciutat petita, ofereix una gran varietat d’activitats a l’entorn. Recomanaria explorar les excursions als voltants de Dublín, com ara Howth, Greystones o Galway. Per als amants de la cultura, Dublín ofereix una àmplia oferta musical, amb concerts als pubs i representacions d’òpera a preus assequibles, proporcionant una experiència enriquidora i diversificada.

Notícies