29 abril
Formació Professional

Jugar per a créixer: La importància del joc en el desenvolupament infantil

Jugar és una cosa que tenim associat a la diversió i a l’oci, però en realitat no és només això. El joc pot arribar a ser una eina essencial per al desenvolupament integral dels més petits. Per això, en el dia d’avui, explicarem de quina manera afecta al creixement i com es pot implementar dins del sistema educatiu actual.

Aquesta eina afecta a diferents tipus de desenvolupaments:

  • Desenvolupament cognitiu: El joc estimula la ment dels nens, incitant-los a resoldre problemes, augmentar la creativitat i a millorar la presa de decisions. Els jocs simbòlics, com simular professions o situacions quotidianes de la vida, ajuden a l’augment d’uns dels pilars fonamentals del desenvolupament cognitiu, la imaginació.
  • Desenvolupament emocional: Els nens també poden explorar i entendre les seves emocions jugant. Ja sigui compartint joguines o enfrontant-se a desafiaments ficticis, poden aprendre a gestionar els seus sentiments. És a dir, que jugar ajuda a oferir un ambient segur perquè es puguin expressar i enforteixin la seva intel·ligència emocional.
  • Desenvolupament Social: Realitzar activitats en grup ajuda al progrés en les habilitats socials. Els nens aprenen a cooperar, compartir i comunicar-se. El joc col·laboratiu construeix la base per a futures interaccions socials, enfortint l’empatia i la comprensió interpersonal.

Tenint en compte tot això, el paper dels educadors és crucial per a implementar aquest tipus d’estratègies en el pla d’estudis. Incloure activitats lúdiques no sols ajuda a reforçar els conceptes, sinó que també els ajuda a créixer d’una forma entretinguda. Per això, els petits han de tenir un temps de joc proporcional a la seva edat i que nodreixi, tant al seu desenvolupament personal com al desenvolupament de coneixements nous.

En conclusió, aquesta és una eina clau per als nens. En reconèixer i fomentar la seva importància, els educadors no sols ajuden a entretenir als més petits, sinó que també creen una base sòlida per al seu futur aprenentatge. És per això, que en el Grup Stucom volem fomentar aquest tipus de recursos i posem a la vostra disposició totes les eines i professionals especialitzats en serveis socioculturals i a la comunitat per a adquirir tots els coneixements necessaris i portar-los a la pràctica.