12 abril
Grup STUCOM

Com puc millorar en els estudis? 5 consells per esprémer al màxim el teu rendiment acadèmic

Una de les preguntes que més es repeteix entre els estudiants de batxillerat o cicles formatius és com poder millorar en els estudis per arribar a assolir els objectius acadèmics. Buscar mecanismes que, d’alguna manera o altra, ajudin a treure el màxim rendiment d’un mateix per tal de poder assolir la millor qualificació possible.  Aquesta situació pot arribar a ser un mal de cap per alguns alumnes, per això, et compartim cinc consells clau per tal de millorar en els estudis i aconseguir els objectius fixats:

1. Establir un horari d’estudi

La planificació és fonamental per assolir l’èxit acadèmic. Organitzar-se i planificar bé el temps ajuda a mantenir la disciplina i ens permet treballar de forma més eficient. És important dedicar temps a les assignatures més difícils o que ens poden costar més perquè no és un temari que ens acabi d’agradar. A més, és clau assegurar-se de distribuir tot el volum d’estudi de forma equilibrada.

2. Crear un espai d’estudi adequat

És essencial estudiar a un lloc tranquil i ben il·luminat on poder concentrar-se. Hi ha estudiants que els va bé estudiar amb música o amb silenci, aquí ja és la teva elecció amb el que et vagi millor.

Evitar les distraccions, com ara el telèfon mòbil o la televisió, és crucial per mantenir la concentració i la productivitat. Si estudies a casa, una tècnica que acostuma a funcionar és la de deixar-se el mòbil a una altra habitació per no estar pendent. Si estudies en una biblioteca, les funcions de no molestar del mateix dispositiu també són eficients. Un dels espais més adequats per estudiar són les mateixes biblioteques o sales d’estudi.

3. Utilitzar tècniques d’estudi efectives

Existeixen diverses tècniques d’estudi que et poden ajudar a millorar el rendiment acadèmic. Una de les més freqüents és la de fer-se resums per tal de sintetitzar la informació i retenir més fàcilment allò que és important. Per això, també ajuda molt subratllar la informació per fer destacar els conceptes clau. Fer-se esquemes i mapes conceptuals també és una gran tècnica d’estudi, així com repassar amb regularitat.

És important experimentar amb diferents mètodes per trobar el que millor s’adapti a les necessitats de cada estudiant. Un dels més comuns és la mnemotècnica, que consisteix en estratègies per recordar informació mitjançant l’associació entre els continguts a aprendre i imatges o frases. Això ajudarà a millorar la teva memòria.

4. Establir objectius clars i realistes

És important tenir objectius específics i que estiguin al teu abast. Defineix bé què vols aconseguir en cada assignatura i estableix un pla per assolir-ho. Divideix els objectius en passos més petits i de mica en mica aniràs. Una tècnica que funciona és la d’establir aturades de cinc minuts entre temari i temari. Un estudi en intervals de temps sempre serà més efectiu que estar 5 hores seguides sense parar.

5. Mantenir-se actiu i saludable

Cuidar el cos és tan important com cuidar la ment. Mantenir una dieta equilibrada, fer exercici regularment i dormir prou hores són factors clau per a un bon rendiment acadèmic.

S’ha d’establir un bon equilibri entre la part acadèmica i les altres activitats que fas durant el dia a dia per assolir un bon rendiment a l’hora d’estudiar. És important que trobis moments per relaxar-te i fer activitats que t’agrada fer fora de l’entorn d’estudi. Un cos sa ajuda a mantenir la ment alerta, més activa i preparada per absorbir i processar nova informació.

Una cosa que ha de quedar clara és que aquests 5 consells són això, consells. No t’obliga a seguir-los fil per randa, ja que cadascú té les seves pròpies rutines i formes d’estudiar. Ara bé, si ets capaç d’adaptar aquests consells a les teves pròpies necessitats, podràs assolir els objectius acadèmics que t’hagis fixat i aprendre de forma més ràpida.

En resum, els punts claus per millorar serien:

  • Establir un horari d’estudi
    Organitzar-se i planificar bé el temps
    Distribueix el temps de forma equilibrada
  • Crear un espai d’estudi adequat
    Estudiar a un lloc tranquil
    Evitar les distraccions
  • Utilitzar tècniques d’estudi efectives
    Fer-se resums per tal de sintetitzar
    Subratllar per destacar els conceptes clau
  • Establir objectius clars i realistes
    Divideix els objectius en passos més petits
    Aturades de cinc minuts entre temari i temari
  • Mantenir-se actiu i saludable
    Mantenir una dieta, fer exercici i dormir
    Moments per relaxar-te