Xerrada de Josep Solà sobre els refugiats

El director de la Fundació ESCÓ, Josep Solà, va parlar a un nombrós grup de persones de diverses nacionalitats i als alumnes d’STUCOM sobre l’actual fenomen dels refugiats.

L’acte va ser presentat per Charo Quart, que coordina  aquest grup internacional de persones que treballen en aquesta temàtica. Pilar Pau, per la seva banda, va explicar que STUCOM com Escola Unesco, treballa en aquest sentit i d’aquí la seva estreta col·laboració amb la Fundació ESCÓ.

En primer lloc es va parlar de la distinció entre immigrant i refugiat, conceptes molt diferents. Es va precisar que a hores d’ara les dues entitats treballen amb immigrants, gent que arriba a Catalunya per motius econòmics i socials, molt diferent al refugiat que fuig de la guerra al seu país (Síria) i demana protecció de tot tipus.

En aquest sentit es va entaular un col·loqui que Josep Solà dinamitzava a partir de preguntes. Es van tocar diverses realitats: com Europa tracta de treure’s el problema de sobre, donant diners a Turquia perquè es faci càrrec dels refugiats, o bé com els països europeus són incapaços d’assumir la seva responsabilitat i d’acceptar el nombre de persones, que raonablement puguin, segons les seves possibilitats econòmiques i socials.
Altres conceptes comentats van ser el de solidaritat i el d’assistència. El primer és assumir la responsabilitat d’integrar el refugiat amb totes les seves conseqüències, enfront del segon que és donar-li una ajuda ara, però que se’l desempara a mig i llarg termini.
Acabada la dissertació de Josep Solà, Charo va formar grup amb els assistents per aprofundir en aquest tema, atès que tots, procedents de diversos països, són coneixedors d’aquesta realitat que segueixen dia a dia.

Àngel Morán

Processant la petició. Espera, si us plau!