Rere els passos de la Història de Barcelona De l’Edat Mitjana al Modernisme

Una altra diada important celebrada, aquest cop, per tot l’alumnat de Batxillerat. Acompanyats pels seus professors van visitar, aquest passat 24 de febrer, la Barcelona Medieval, els esdeveniments de 1714 i la Barcelona més autèntica amb els seus emblemàtics edificis modernistes.

El primer itinerari, L’Onze de Setembre, va ser recorregut pels alumnes d’1BAT1 i 2BAT1, acompanyats per Jaime Heredero i Ramon Abad i, Jordi Pérez i Toni Gregori respectivament. Van rememorar la figura de Rafael de Casanova i el seu dilema i dubtes davant els greus esdeveniments que va viure. Es va veure el paper de l’Església i el seu pes en els esdeveniments i influència en la població a través de la figura de Santa Eulàlia, figura de la bandera barcelonina de l’època. Van passejar pel Barri de la Ribera, zona gremial, com així ho testifica el nom de molts dels seus carrers actuals. Es va analitzar el paper decisiu dels gremis en la defensa de la Ciutat, a través de les seves milícies de voluntaris. Després de passar per la Basílica de Santa Maria del Mar, es van aturar al Fossar de les Moreres, símbol de la resistència de Barcelona en defensa de les seves llibertats. Finalment van estar al Born, al Monestir de Sant Pere de Puelles i al convent de Sant Agustí, símbol de l’heroica resistència dels barcelonins, comandats per Villarroel.

El segon itinerari descobert pels alumnes de Batxillerat va ser la Barcelona Medieval. Van ser els grups 1BAT4 i 1BAT2 i 2BAT3, acompanyats pels professors Jaume Torres i Carol García en el primer cas i, Javier Zarza i Blas Marcos amb 2n BAT. S’inicià el recorregut a la plaça de la Catedral, on es va explicar el paper preponderant de l’Església en aquesta època i la seva influència en la població a través de realitzacions “socials”. Institució benèfica, va ser fundada el 1009 per al sosteniment diari dels pobres. Del paper de l’Església al paper civil. A la plaça de Sant Jaume es va explicar les funcions del Consell de Cent, govern medieval de la ciutat de Barcelona i la Diputació General, embrió del que després seria la Generalitat de Catalunya. Després de passar pel Palau Reial Major amb el seu paper dins de la ciutat, es va visitar l’església de Santa Maria del Mar, joia de l’art gòtic i es va aprofundir en aquest estil artístic amb les seves característiques catalanes. Finalment es va visitar el Barri de la Ribera, zona gremial com ja s’ha comentat, per acabar al carrer Montcada, on es van veure les estructures dels palaus medievals, llar dels rics comerciants barcelonins, enriquits amb el comerç mediterrani.

El tercer itinerari va ser la Barcelona Modernista, visitada pels alumnes de 1BAT3 i 1BAT2 i, 2BAT2 acompanyats pels professors Glòria Roqué i Francesca Ferrer i, Jaume Torres i Pepa Maymó, respectivament. Es van explicar les causes que van portar al naixement del Modernisme a tot Europa, i a Catalunya amb personalitat pròpia, sent un estil artístic urbà i burgès. Sorgeix com a conseqüència dels nous temps, de cara al Segle XX, amb la 1a i 2a Revolució Industrial i el canvi radical en les formes de vida dels ciutadans. A Barcelona aquest fenomen s’enquadra entre les dues Fires Internacionals de 1888 i 1929. Gust i exquisida cura per l’estètica, pel disseny, a més de l’arquitectura, sense desmerèixer la pintura. La Casa Milà i la Casa Batlló de Gaudí; la casa Ametller,  la Casa de les Punxes   de Josep Puig i Cadafalch, construïda el 1905, de gran sabor medieval i gòtic; la Casa Lleó Morera, de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, construïda al Passeig de Gràcia entre 1902 a 1906 per encàrrec de Francesca Morera i Ortiz. Així fins arribar a la Casa Martí construïda el 1896, al carrer Montsió, 3 per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. A la part baixa hi ha la històrica taverna “Els Quatre Gats”, centre artístic i cultural entre 1897 a 1903. Fou un punt de trobada de grans artistes i a les seves taules van seure Ramon Casas, Santiago Rusiñol i el mateix Pablo Picasso.

La trobada cultural va acabar a l’espectacular Palau de la Música Catalana. D’aquesta manera es va celebrar aquesta Diada dedicada a la cultura més genuïna de la Ciutat de Barcelona.

Uns recorreguts molt interessants per a la formació dels alumnes.

Angel Morán

Processant la petició. Espera, si us plau!