/la-ciencia-pels-carrers-de-barcelona/media/14.jpg

La Ciència pels carrers de Barcelona

Com ja és tradició, un anys més al finalitzar la primera avaluació, els cinc grups de Batxillerat amb els seus professors van celebrar el Dia de la Ciència. En el format d’aquest curs es van recórrer alguns dels llocs de la nostra ciutat, on s’evidencia la presència de la Ciència. D’aquesta manera es va pretendre que es prengués consciència de les aportacions de la Ciutat Comtal al desenvolupament científic i tècnic dutes a terme durant llargs segles fins a l’actualitat.


Els alumnes d’1BAT1 van fer l’itinerari Ciència i Tecnologia a Barcelona; l’ 1BAT2 Metges i Malalts al Raval; l’1BAT3 i l’1BAT4 l’Exposició Universal del 1888. Els alumnes de segon van realitzar aquests mateixos itineraris però en la segona meitat del matí.


Les primeres tecnologies
A primeres hores del matí del 25 de novembre, en un ambient fred, els alumnes d’1BAT1 eren a les portes del Museu Marítim, Les Drassanes. Allà i de manera majestuosa hi ha la maqueta del submarí Ictineu de Monturiol. Se’ns nostra la gesta d’una mentalitat avançada al seu temps com la de Narcís Monturiol. Com li va venir la idea en veure els pescadors de Cadaqués com es submergien per agafar el preciós corall, molt cobejat a la seva època.
Vam pujar uns minuts per la Rambla per arribar a la Plaça Reial i allà veure, en el que és ara un restaurant, l’antic Museu Pedagògic de Ciències Naturals. De fet va ser una botiga durant molt de temps i que va complir l’honorable tasca de divulgar la Història Natural de la nostra ciutat.
Després de passejar pel Raval i pujant pel carrer Ferran, vam entrar al Call Jueu de Barcelona. Allà hi ha l’anomenada Casa de l’Alquimista, única casa que es conserva de l’antic Call Jueu. Se’ns va explicar la importància de l’Alquímia com a l’inici de la Ciència a l’època Medieval. Se’ns va recordar que el mateix Isaac Newton es va dedicar amb afany a aquesta incipient ciència.
Sortint del Raval vam entrar per la Porta de l’Àngel i vam situar-nos davant la Seu de la Catalana de Gas. Allà es va repassar l’arribada del gas a Barcelona, primera ciutat d’Espanya on es va utilitzar a nivell públic. Es va comentar com en els terrenys de l’actual Barceloneta es conserven encara algunes restes del que va ser la fàbrica de Gas de Barcelona.
Per acabar aquest primer itinerari vam visitar la Reial Acadèmia de Ciències i Arts, al número 115 de la Rambla. Aquesta institució va ser creada el 1764 amb l’objectiu de “conrear les ciències físiques i matemàtiques. Cal destacar que va servir com a centre d’estudis superiors, atès que Barcelona no disposava d’Universitat, pel càstig de Felip V després de la guerra de Successió. També es conserva, a la façana, el rellotge que donava l’hora oficial a Barcelona i algunes estàtues de Rafael Atché, l’autor de l’estàtua de Colón.

Metges i Malalts al Raval
L’objectiu d’aquest itinerari és donar a conèixer als alumnes la importància de la Medicina, el seu esdevenir històric, no només a Barcelona sinó al barri del Raval. S’han de saber les problemàtiques socials i psicològiques del moment per comprendre el paper dels metges en èpoques passades.
Posats en aquest món, la primera parada va ser l’Hospital de la Santa Creu. Després de repassar la seva llarga i intensa història des de l’època medieval fins a l’actualitat, es va puntualitzar la seva gran tasca social, ja que era el punt d’acollida dels mols “pobres” i necessitats, amb una gran tasca d’assistència social als pelegrins i viatgers sense diners.
Va complir la seva important missió durant el setge de 1714 i es diu que el conseller en cap, Rafael Casanova, va ser atès en aquest Hospital, i, abans de la seva actual ubicació, l’Hospital de Sant Pau i Santa Creu, va ser atès Antoni Gaudí, després de ser atropellat per un tramvia al juny de 1926.
La següent parada per als alumnes de 1r i 2n de Batxillerat, grup 2 i opcions C + D + i P, respectivament, fou la Reial Acadèmia de Farmàcia, Creada el 1696, va arribar fins als primers anys del segle XX. Com a objecte excepcional hi trobem el llibre anomenat “La Concòrdia dels Apotecaris de Barcelona”, obra on s’homologaven i estandaritzaven els diferents “medicaments”. Va ser la primera farmacopea editada a Espanya i la segona del món. Una mostra més que Barcelona ha estat sempre en primera línia de la modernitat.
Després els alumnes es van aturar a la Casa de Convalescència, la Reial Acadèmia de Medicina, l’estàtua de Fleming i el “corralet” de l’Hospital, l’antiga casa de Santiago Ramón i Cajal al carrer Notariat, 7 principal, el Dispensari Antituberculós i l’Hospital de Sant Llàtzer o dels Mesells, a la plaça del Padró. D’aquesta manera es va reviure la gran importància que Barcelona, i en concret el barri del Raval, va donar a la medicina i com la va conrear al llarg de diversos segles.


L’Exposició Universal de 1888
Aquest itinerari va ser recorregut pels alumnes d’1Bat3, 1BAT4 i 2BAT opcions M + O, en diferents horaris al llarg del matí del 25 de novembre. Sota l’Arc de Triomf, entrada de l’espai de l’Exposició de 1888, es va explicar l’estil arquitectònic “mudèjar” i el seu sentit com a símbol del fet de l’exposició.
Barcelona, un cop més pionera a Espanya, va organitzar aquest gran esdeveniment de mà del seu alcalde Francesc de Paula Rius i Taulet, que va dur a terme el projecte superant grans penúries i molts problemes que, el mateix va exemplificar en la seva històrica frase: “Fes el que hagis de fer encara que deguis el que facis “. Barcelona trigaria molts anys a sortir d’aquest forat econòmic, però en va sortir guanyant pel gran ressò i prestigi internacional que li va donar.
Dins d’aquest recorregut, després de passar per l’Arc de Triomf, els alumnes es van encaminar cap al monument a Rius i Taulet, obra de Pere Flaqué i Manel Fluxá, per arribar al Cafè Restaurant de l’Exposició, el Museu Martorell, al Palau de la Indústria i acabar davant del Mamut de la Ciutadella i la Cascada Monumental.
D’aquesta manera es va poder veure la gran aportació de Barcelona al desenvolupament industrial d’Espanya, les seves aportacions dins el món de la Indústria i el Comerç, tal com simbolitza l’estàtua del Déu Mercuri a l’entrada del Parc de la Ciutadella.

Galeria fotogràfica:

Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 Foto 5 Foto 6 Foto 7 Foto 8 Foto 9 Foto 10 Foto 11 Foto 12 Foto 13 Foto 14 Foto 15
Processant la petició. Espera, si us plau!