Els alumnes de Batxillerat a l’Observatori Fabra

El passat dijous 26 de gener, els alumnes de segon de batxillerat que cursen l’assignatura de Ciències de la Terra i del Medi Ambient (CTMA) van fer una sortida a l’Observatori Fabra. Va ser un dia de Sol radiant però fred, amb un aire gelat que ens va atacar fort.
L’Alfonso ens va acollir molt amablement i no va deixar cap pregunta sense resposta. Les seves explicacions van ser clares i entenedores, com correspon a un científic.
Considerat un dels edificis científics més emblemàtics de Catalunya, actualment desenvolupa una tasca de divulgació científica a la ciutat de Barcelona. La secció d’astronomia ha traslladat les seves observacions al Montsec, ja que la contaminació lumínica que provoca la ciutat de Barcelona fa impossible la seva tasca. Encara són actives, però, les seccions de meteorologia, on a més d’estar integrada a la xarxa automàtica de recull de dades meteorològiques, es fan observacions de forma ininterrompuda des de fa més de 100 anys, i la de sismologia, que segueix rebent dades sísmiques d’activitat local i regional, així com alguns terratrèmols remots de gran magnitud.
La visita va consistir en una introducció a la Història de l’edifici, construït a principis del segle XX, un recorregut pel petit museu d’instruments científics que s’han utilitzat a l’observatori, una detinguda visita a la cúpula amb el seu imponent telescopi, visita a la terrassa, on es troben alguns dels instruments d’observació meteorològica (i una de les millors vistes de Barcelona), i per acabar una descripció molt detallada dels diferents aparells de l’estació meteorològica.


Departament de Ciències

Processant la petició. Espera, si us plau!