/el-robot-mbot-al-centre-d-estudis-stucom/media/image10-5-619x346.png

El robot mBot al Centre d’estudis STUCOM

El robot educatiu mBot. Crèdit foto: https://www.makeblock.es/ 

El robot mBot és una de les plataformes que utilitzem amb els alumnes de SIMIX1 en l’assignatura de robòtica al Centre d’estudis Stucom.

En les següents línies, expliquem com és aquesta plataforma amb la que gaudeixen els nostres alumnes.

Makeblock pretén ser un sistema de peces amb les quals podrem fer diferents robots. Podríem dir que és una barreja entre Meccano i Lego, ja que les seves peces són metàl·liques i el fet de poder afegir altres peces segueix el principi de Lego. De fet les peces Makeblock són compatibles amb les peces Lego.

Amb les peces makeblock es poden muntar diferents estructures i si afegim la compatibilitat amb Lego, les estructures poden arribar a ser d’allò més completes.

Podem trobar peces de l’estil: plaques, rodes, engranatges, bigues i un llarg etcètera. També podem trobar diferents kits educatius com: el robot Ranger, el robot Ultimate o l’mBot Plus.

L’mBot és un robot bàsic però alhora molt complet a causa de la quantitat de sensors que porta incorporats. 

La plataforma que utilitzen per donar vida als robots que podem muntar és Arduino. La placa que incorpora el robot mBot rep el nom de mCore. 

És un Arduino UNO modificat amb una sèrie de sensors incorporats per poder començar a gaudir del robot després de muntar-lo.

L’mBot gaudeix d’una nodrida col·lecció de sensors, des de sensors d’ultrasons, sensors de llum, sensors de tacte fins a sensors d’humitat. Podem trobar una gran varietat de sensors d’igual forma a com ho podem fer per a Arduino.

Una de les apostes d’MakeBlock és la seva facilitat per connectar els sensors i actuadors amb qualsevol de les seves plaques. Mitjançant un port RJ25 podem connectar de forma ràpida i còmoda qualsevol sensor MakeBlock al robot. 

A més, els ports RJ25 incorporen uns colors que indiquen quin tipus de sensors es poden connectar en cada cas, assegurant-nos que el sensor connectat està en el port adient.

Quins sensors incorpora l’mBot?

Com ja hem comentat anteriorment, la placa de l’mBot incorpora una sèrie de sensors per poder donar vida al nostre robot.

En concret els sensors i dispositius que incorpora són:

 • Sensor de llum (LDR)
 • Buzzer o altaveu
 • Dos díodes leds RGB
 • Un receptor IR (Infrarojos) 
 • Un emissor IR (Infrarojos)
 • Un botó
 • Un sensor d’ultrasons
 • Dos motors de corrent contínua o CC
 • Un sensor de seguiment de línies (Infrarojos) 
 • Un comandament a distància per governar el robot per IR (Infrarojos)
 • Bluetooth (dependrà del kit adquirit)
 • Un interruptor d’activació desactivació de la placa mCore
 • Quatre ports RJ25 

Veiem breument les característiques tècniques del robot mBot.

Especificacions generals del robot mBot Bluetooth.

– Placa: mCore

– Microcontrolador: Atmega328

– Connexions: 4 ports RJ25, 2 ports especials per a motors CC

– Accessoris fora de la placa: Sensor per a seguidor de línies i sensor d’ultrasons

– Alimentació del robot: Bateria de 3,7V o 4 piles AA

– Comunicació: Bluetooth o 2,4G

– Software: IDE d’Arduino o el programa que porta el robot l’mBlock, inspirat en el famós Scratch. Versions per a Windows, Linux i Mac.

L’mBot porta incorporat a la seva memòria tres programes predeterminats per poder-lo provar després de muntar-lo. 

Aquests tres programes es poden seleccionar pressionant el botó que el robot incorpora a la seva placa. El primer programa que està operatiu en activar el robot és el que ens permet controlar-lo amb el comandament a distància que incorpora el kit.

Si pressionem el botó, el robot entrarà automàticament en la modalitat anticol·lisió, utilitzant el sensor d’ultrasons que porta a la seva part davantera.

Si tornem a pressionar el botó, el robot entra en la modalitat de seguidor de línies. Per poder provar-ho, el kit incorpora un petit circuit en forma de vuit, per on el robot dóna voltes i voltes sense sortir-se de la línia negra.

Programació per blocs estil Scratch

Per poder programar el robot ho podem fer de forma fàcil amb el seu software específic. Incorpora un IDE molt semblant a l’Scratch.

Podem programar-ho des d’un ordinador, des d’una tauleta o des d’un smartphone.

A Stucom tenim el model amb Bluetooth, això ens permet controlar el robot des de l’smartphone, descarregant l’aplicació gratuïta des del Google Play, cercant per “mbot”, ens apareix una app anomenada “Makeblock”.

Per altra banda, una altra opció que ens permet aquest robot és la de poder programar-lo des del propi IDE d’Arduino, tot i que ho tindrem molt més fàcil des de la plataforma que porta el robot, ja que els blocs de programació estan preparats per controlar les seves funcions.

La icona que apareixerà en el nostre escriptori després d’instal·lar el programa és la d’un ós panda.

Com ja hem comentat, l’entorn de programació és molt semblant al programa Scratch.

Veiem un petit exemple de la programació d’un dels dos leds RGB que porta la placa mCore del robot mBot.

Com podem veure el programa no té cap complicació i menys amb la programació per blocs que utilitza.

En definitiva, l’mBot, és un robot molt complet amb una quantitat molt àmplia de sensors, que el fan apte per al món de la robòtica educativa.

 

Els alumnes adquireixen coneixements bàsics de robòtica i gaudeixen posant a prova les seves habilitats.

Pedro Porcuna López

Processant la petició. Espera, si us plau!